Tort jabłkowo-orzechowy

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wspaniały tort dla tych co poszukują czegoś odmiennego. Twoi goście na pewno będą zaskoczeni tym mało tradycyjnym tortem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka kurze: 4 sztuki
    - mąka: 1 szklanka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - likieru amaretto: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - maragryna: 50 gramów
    - orzechy laskowe siekane: 80 gramów
    MUS JABłKOWY Z WANILIą:
    - jabłka: 300 gramów
    - cukier: 30 gramów
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    PONADTO:
    - Krem do tortów o smaku śmietankowym: 200 mililitrów
    - Orzechy do dekoracji: 30 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Mus

Tort jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    1. Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami.

    2. Dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 1 łyżeczkę amaretto.

    3. Wlej stopioną margarynę. Dokładnie wymieszaj.

    4. Dodaj 1 szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.

    5. Wsyp drobno posiekane orzechy włoskie. Delikatnie zamieszaj.

    6. Przelej masę do tortownicy o średnicy 20cm uprzednio wysmarowanej margaryną.

    7. Piecz 30 minut w temperaturze 175°C.

    8. Po upieczeniu odstaw tortownicę na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmij z formy i przekrój wpół.
  • 2. Mus jabłkowy:

    1. Umyj dokładnie jabłka, obierz, wydryluj i pokrój w małą kostkę.

    2. Wrzuć do garnka z grubym dnem.

    3. Dodaj około 1 łyżkę wody.

    4. Wsyp cukier.

    5. Gotuj na średnim ogniu. Ważne jest częste mieszanie przyrządzanego musu, aby jabłka się nie przypaliły.

    6. Kiedy jabłka zaczną przypominać dość jednolitą masę, wlej sok z cytryny i wyskrobane ziarenka wanilii.

    7. Wszystko dokładnie zamieszaj. Ostaw do ostygnięcia.

    8. Po ostygnięciu wszystko zmiksuj blenderem.
  • 3. Orzechy do dekoracji (niekonieczne):

    Ja użyłam pokruszonych orzeszków ziemnych. Najpierw podprażyłam je na patelni, następnie wsypałam trochę cukru, na koniec dodałam około 1 łyżki wody. Dzięki temu uzyskałam orzeszki w karmelu. Lecz Ty możesz zostawić sam krem na wierzchu lub posypać orzeszkami albo ułożyć połówki orzechów włoskich. To już zależy od Ciebie.
  • 4. Tort:

    1. Na dolny krążek ciasta wyłóż mus jabłkowy.

    2. Teraz ułóż górny krążek.

    3. Na całość wyłóż krem do tortów i udekoruj.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować