Placek makowo-serowo-jabłkowo-orzechowy

4.51 (200 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Placek uwielbiany przez moją rodzinę, pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20dag maki
    10 dag margaryny
    8 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżki śmietany
    Mak:
    30 dag maku
    1 szkl.cukru
    1 żółtko
    5 gad orzechów krojonych
    5 dag masła
    5 białek
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ser:
    1 kg zmielonego sera
    12 dag margaryny
    30 dag cukru pudru
    6 jaj
    1 cukier waniliowy
    olejek cytrynowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1/2 szkl.cukru kryształu
    1 czerwona galaretka
    Placek orzechowy:
    4 jaja
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mielonych orzechów
    1/2 szkl. maki pszennych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa:
    13 dag margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowo-serowo-jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.
    Mak:mak sparzyć i dwukrotnie zmielić.Utrzeć masło,cukier,żółtka.Dodać mak,pokrojone orzechy,olejek i pianę z białek.Całość lekko wymieszać.
    Ser:utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami.Dodać pozostałe składniki i dalej lekko ucierać.Dodać ubita z białek piane i lekko wymieszać.
  • 2. Ciasto kruche wyłożyć do formy.Przykryć równo makiem.Nałożyć ser.Piec w temp.160-180 st.C przez 75 min.
  • 3. Jabłka:jabłka usmażyć z cukrem.Dodać galaretkę w proszku i wymieszać.Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Placek orzechowy:białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę z proszkiem,orzechy i wymieszać.Piec w temp.180 st.C przez ok 30 min.
  • 5. Przełożenie: placek makowo-serowy-masa jabłkowa-placek orzechowy-polewa.
  • 6. Polewa:w wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier,kakao,margarynę i rozpuszczona żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników.Nie dopuścić do zagotowania.Po przestudzeniu dodać po 1 łyżce śmietanę.Całość roztrzepać. Polać placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować