Placek makowo-serowo-jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.
Mak:mak sparzyć i dwukrotnie zmielić.Utrzeć masło,cukier,żółtka.Dodać mak,pokrojone orzechy,olejek i pianę z białek.Całość lekko wymieszać.
Ser:utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami.Dodać pozostałe składniki i dalej lekko ucierać.Dodać ubita z białek piane i lekko wymieszać.
2.Ciasto kruche wyłożyć do formy.Przykryć równo makiem.Nałożyć ser.Piec w temp.160-180 st.C przez 75 min.
3.Jabłka:jabłka usmażyć z cukrem.Dodać galaretkę w proszku i wymieszać.Odstawić do przestygnięcia.
4.Placek orzechowy:białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę z proszkiem,orzechy i wymieszać.Piec w temp.180 st.C przez ok 30 min.
6.Polewa:w wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier,kakao,margarynę i rozpuszczona żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników.Nie dopuścić do zagotowania.Po przestudzeniu dodać po 1 łyżce śmietanę.Całość roztrzepać. Polać placka.
Komentarze