Pizza na puszystym cieście

4.5 (164 ocen)

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste.

Składniki:

  • ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
    łyżeczka cukru
    3,5 szklanki mąki pszennej
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżeczka soli

    sos pomidorowy:
    400g pomidorów w puszce
    100g suszonych pomidorów z oliwy
    70g koncentratu pomidorowego
    łyżka oliwy z oliwek
    średnia cebula
    dwa ząbki czosnku
    sól pieprz, oregano

    ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito, stopniowo dodawać drożdże, oliwę oraz sól. Składniki dobrze wyrobić i postawić w dużym naczyniu (ciasto zwiększy objętość ponad dwukrotnie) nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około 1h-1,5h.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez 10-12 minut.
  • 2. Sos: Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos powinien być gesty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować