Makowiec na puszystym cieście

4.98 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 3 szklanki mąki tortowej
    - 1 szklanka cukru
    - 200 g masła
    - 4 jajka
    - 5 dużych łyżek śmietany kremówki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA MAKOWA:
    - 2 szklanki maku
    - 1 szklanka cukru
    - 100 g masła
    - 3 jajka
    - 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    - kilka kropel aromatu migdałowego

    DODATKI:
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
  • 2. Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować