Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)
1 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 5 dużych łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA:
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
Makowiec na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
2.Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)
Komentarze