Meksykańska pizza na puszystym cieście

4.49 (183 ocen)

  • 25 min

Domowa wersja smakuje najlepiej

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 dag drożdży
    1 jajko
    1 płaska łyżka cukru
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki mleka

    Dodatki:
    czerowona cebula
    1/2 puszki kukurydzy
    zielone oliwki (ok. 70 g)
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    kilka plasterków papryki konserwowej
    puszka tuńczyka w oleju
    tarty żołty ser (ok. 150 g)

    Sos:
    pomidory w puszce (ok. 180 g)
    suszone oregano
    sól, pieprz
    ostra mielona papryka

Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Meksykańska pizza na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać (około 30 stopni) i wrzucić rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Odczekać ok. 5 minut, aż drożdże spęcznieją. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajko, sól, oliwę. Całość zagnieść, uformować płaski placek o średnicy około 30-35 cm. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.

  • 2. Przygotować sos: pomidory z puszki zmiksować, poddusić, doprawić solą, pieprzem, oregano oraz papryką.
    Posmarować spód od pizzy kilkoma łyżeczkami sosu.
  • 3. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę i fasolę odsączyć, paprykę pokroić w paski. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

  • 4. Ciasto posmarować sosem, ułożyć na nim cebulę, oliwki, kukurydzę, fasolę. Posypać startym serem, na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka oraz paprykę. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować