Dodatki:
czerowona cebula
1/2 puszki kukurydzy
zielone oliwki (ok. 70 g)
1/2 puszki czerwonej fasoli
kilka plasterków papryki konserwowej
puszka tuńczyka w oleju
tarty żołty ser (ok. 150 g)
Sos:
pomidory w puszce (ok. 180 g)
suszone oregano
sól, pieprz
ostra mielona papryka
Meksykańska pizza na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać (około 30 stopni) i wrzucić rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Odczekać ok. 5 minut, aż drożdże spęcznieją. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajko, sól, oliwę. Całość zagnieść, uformować płaski placek o średnicy około 30-35 cm. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.
2.Przygotować sos: pomidory z puszki zmiksować, poddusić, doprawić solą, pieprzem, oregano oraz papryką.
Posmarować spód od pizzy kilkoma łyżeczkami sosu.
3.Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę i fasolę odsączyć, paprykę pokroić w paski. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
4.Ciasto posmarować sosem, ułożyć na nim cebulę, oliwki, kukurydzę, fasolę. Posypać startym serem, na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka oraz paprykę. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Komentarze