Pizza na cienkim spodzie

0 (0 ocen)

Ciasto na pizzę wstawiam do wyrastania, na przynajmniej 24 godziny, do lodówki. Za każdym razem kiedy ją robię wychodzi super cienka i chrupiąca. Przy robieniu ciasta stosowałam i mąkę jasną i razową i obydwie się sprawdziły - ciasto zawsze ładnie wyrastało. Na pizzę kładę różne dodatki, nawet figi.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
    1 paczka suchych drożdży (7 g)
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy
    200-250 ml letniej wody

    Sos pomidorowy:
    zmiksowana pulpa pomidorowa
    1 łyżka oliwy
    suszone oregano, tymianek
    kilka kropel tabasco
    sól, pieprz, cukier

    Dodatki:
    świeże figi pokrojone w plasterki
    świeży szpinak
    szynka, boczek
    pieczarki
    pomidory
    papryka
    cebula
    tarty ser żółty
    mozzarella
    feta
    rukola
    sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza na cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyrastające w lodówce 1. Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny do wyrastania.
  • 2. Przygotuj sos pomidorowy i wszystkie składniki na pizzę. Wyrośnięte ciasto odrywaj po kawałku i rozwałkuj na duży okręg, umieść na blaszce (mam taką specjalną do wypieku pizzy), posmaruj cienko sosem pomidorowym, ułóż dodatki (max 3-4), nie przesadzaj z nimi bo pizza będzie za ciężka i się nie przepiecze.
  • 3. Piekarnik nagrzej na 220 st. C, wstaw pizzę, piecz 7 minut, potem zmniejsz temperaturę na 200 st. C i dopiekaj jeszcze 7-8 minut.

Porady

Zostawienie ciasta do wyrastania na dobę w lodówce zapewnia mu dobre napowietrzenie - widać po tworzących się pęcherzykach powietrza - a co za tym idzie ciasto będzie niezwykle elastyczne i lekkie. Po wypieczeniu jest idealnie chrupkie, kawałki pizzy nie opadają. Do wypieku używałam mąki jasnej orkiszowej i razowej, i ciasto w obydwu przypadkach bardzo ładnie wyrasta w lodówce i zachowuje chrupkość po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować