Pizza na cienkim spodzie

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto na pizzę wstawiam do wyrastania, na przynajmniej 24 godziny, do lodówki. Za każdym razem kiedy ją robię wychodzi super cienka i chrupiąca. Przy robieniu ciasta stosowałam i mąkę jasną i razową i obydwie się sprawdziły - ciasto zawsze ładnie wyrastało. Na pizzę kładę różne dodatki, nawet figi.

Iwona75

Składniki

500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
1 paczka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
200-250 ml letniej wody

Sos pomidorowy:
zmiksowana pulpa pomidorowa
1 łyżka oliwy
suszone oregano, tymianek
kilka kropel tabasco
sól, pieprz, cukier

Dodatki:
świeże figi pokrojone w plasterki
świeży szpinak
szynka, boczek
pieczarki
pomidory
papryka
cebula
tarty ser żółty
mozzarella
feta
rukola
sos czosnkowy

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza na cienkim spodzie

  • Ciasto wyrastające w lodówce1. Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny do wyrastania.
  • 2. Przygotuj sos pomidorowy i wszystkie składniki na pizzę. Wyrośnięte ciasto odrywaj po kawałku i rozwałkuj na duży okręg, umieść na blaszce (mam taką specjalną do wypieku pizzy), posmaruj cienko sosem pomidorowym, ułóż dodatki (max 3-4), nie przesadzaj z nimi bo pizza będzie za ciężka i się nie przepiecze.
  • 3. Piekarnik nagrzej na 220 st. C, wstaw pizzę, piecz 7 minut, potem zmniejsz temperaturę na 200 st. C i dopiekaj jeszcze 7-8 minut.

Porady

Zostawienie ciasta do wyrastania na dobę w lodówce zapewnia mu dobre napowietrzenie - widać po tworzących się pęcherzykach powietrza - a co za tym idzie ciasto będzie niezwykle elastyczne i lekkie. Po wypieczeniu jest idealnie chrupkie, kawałki pizzy nie opadają.

Do wypieku używałam mąki jasnej orkiszowej i razowej, i ciasto w obydwu przypadkach bardzo ładnie wyrasta w lodówce i zachowuje chrupkość po upieczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatapizzakuchnia włoskafigisos pomidorowyciasto na pizzępizza na cienkim spodziepizza z figamipizza z warzywamiwłoska pizzacienka pizzachrupiąca pizza

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza z CUKINIĄ na cienkim spodzie

Dodane przez: kiciax1

Pizza z cukinią na cienkim spodzie

Do pizzy możemy użyć praktycznie...

pizzaI

Dodane przez: Agiatis

Pizza na cienkim cieście

Można powiedzieć że każde dziecko...

Pizza na cienkim cieście idealnym

Dodane przez: KasiaKitek

Pizza na cienkim cieście idealnym

Najlepsze ciasto na pizzę robi...

Pizza na cienkim cieście

Dodane przez: zandero99

Pizza na cienkim cieście

Pyszna i chrupiąca pizza

pizza

Dodane przez: Anitka0804

Pizza na bardzo cienkim cieście

Domowa pizza jest najlepsza, tym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE