Pyszna,chrupiąca pizza na cienkim spodzie.Z pysznymi podsmażonymi kurkami z cebulką,salami i serem.Moja córka stwierdziła że jest lepsza niż z pizzerii....:)))Z tych składników wychodzą dwie cienkie pizze.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
3 szkl.mąki(u mnie tortowa)
szklanka zimnej wody
25 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
2 łyżki mąki krupczatki
Na wierzch pizzy:
kilogram mrożonych kurek
1 duża cebula
plasterki salami
100 gram żółtego sera
sól,pieprz
trzy łyżki oleju rzepakowego
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
łyżka przyprawy do pizzy
Domowa pizza na cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:Do miseczki pokruszyć świeże drożdże i zalać większą połową szklanki wody,dodać sól i cukier-wymieszać.Mąkę przesiać przez sitko do miski,wlać rozczyn i wyrabiać dodając resztę wody i łyżkę oleju.Ciasto odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce.Po tym czasie włożyć ciasto do lodówki na ok.1-2 godziny.
2.Kurki jeśli są mrożona wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem(wtedy zniknie z nich goryczka która posiadają przy mrożeniu).Cebulkę pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju wraz z kurkami.Doprawić solą i pieprzem.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,podsypać papier mąką krupczatką i uformować okrągłą pizzę.Posmarować ją przecierem pomidorowym z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i przyprawą do pizzy.Na to ułożyć przesmażone kurki z cebulą i rozłożyć wedle gustu salami i ser.Piekarnik nagrzewam na maxa (najwyższa temperaturę ) i piekę ok.10-12 min.Zależy od piekarnika.Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
Komentarze