Wspaniała i pyszna przekąska dla małych i dużych smakoszy pizzy. Paluchy są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale nadają się zarówno na kolację jak i na przekąskę na wycieczkę. Doskonałe na ciepło i zimno.
Paluchy drożdżowe z salami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem i na jednej połówce ciasta ułożyć plasterki sera i salami. Posypać oregano, przykryć pustą częścią ciasta.
Ciasto pociąć na długie i cienkie pasy, skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Komentarze