Paluchy drożdżowe z salami i serem

4.5 (144 ocen)

Wspaniała i pyszna przekąska dla małych i dużych smakoszy pizzy. Paluchy są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale nadają się zarówno na kolację jak i na przekąskę na wycieczkę. Doskonałe na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    3 szkl mąki pszennej
    op. drożdży instant
    płaska łyżeczka cukru i soli
    jajko
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 szkl ciepłego mleka

    Nadzienie:
    6 plastrów żółtego sera
    9 plastrów kiełbasy salami
    oregano
    3-4 łyżki sosu pomidorowego

    3 łyżki mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Paluchy drożdżowe z salami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


    Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem i na jednej połówce ciasta ułożyć plasterki sera i salami. Posypać oregano, przykryć pustą częścią ciasta.

    Ciasto pociąć na długie i cienkie pasy, skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Paluchy posmarować mlekiem, posypać oregano.

    Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Drożdże Salami Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować