Pizza na cienkim spodzie

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto na pizze jest robione dzień wcześniej i wyrasta w lodówce, jedna porcja wystarcza na całą dużą blachę z piekarnika.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto
    * 350 g mąki pszennej typ 500
    * 180-200 ml wody
    * 15 g drożdży
    * 1 łyżeczka cukru
    * 1 i 1/2 łyżeczki soli
    * 1 czubata łyżeczka oregano (suszonego) - można pominąć
    * 1 łyżka oliwy

    sos pomidorowy do posmarowania ciasta
    * 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    * 4 łyżeczki wody
    * 2-3 łyżeczki oliwy
    * 2 łyżeczki oregano
    * 2-3 ząbki czosnku
    * sól, pieprz, papryka ostra

    sos pomidorowy do pizzy po upieczeniu
    * 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego
    * 60-70 ml wody
    * 3 ząbki czosnku
    * 2-3 łyżeczki cukru
    * bazylia, oregano
    * sól, pieprz, papryka ostra
    * 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego

    * ser żółty
    * ulubione dodatki do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sos pomidorowy Pizza

Pizza na cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza 1 1. Ciasto
    Drożdże włożyć do kubka, dodać cukier, kilka łyżek wody, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, wodę (nie wlewać od razu całej wody), olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeżeli nie dodać jeszcze nieco mąki.
    Odstawić na 10 min. i ponownie wyrobić przez chwilę.
    Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią i odstawić na kolejne 10 min.

    Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)

    Przygotować sos do posmarowania pizzy.
    W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie).

    Przygotować sos pomidorowy na wierzch pizzy.
    W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, przeciśnięty czosnek, bazylię, oregano i cukier. Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i papryką ostrą. Na koniec dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Podawać do pizzy.


    Ciasto nie wałkować tylko rozciągnąć na posypanym mąką blacie lub dłońmi w powietrzu położyć na oliwionej blasze i dokończyć formowanie.

    Posmarować przygotowanym sosem do posmarowania pizzy, posypać startym serem, na to dowolne składniki według uznania (pieczarki kłaść surowe) i jeszcze trochę startego sera.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, druga szyna od dołu i piec 20-25 min.

    Upieczoną pizzę pokroić i podać do niej przygotowany sos.

Porady

Do tej pizzy używamy pieczarek surowych, jedynie obranych i pokrojonych w plastry. Reszta dodatków to już zupełna dowolność, w zależności co kto lubi byle nie przesadzić z ilością.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować