domowa pizza na cienkim cieście

4.46 (203 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam, cienkie chrupiące ciasto, pyszne dodatki, polecam

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:
    -4,5 szkl mąki tortowej
    -3/4 kostki świeżych drożdży, czyli około 7 dag
    -300ml ciepłej wody
    -2 łyżki cukru
    -2,5 łyżki oliwy z oliwek
    -łyżeczka soli

    SOS POMIDOROWY:
    -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    -oregano i bazylia do smaku (po 2 spore szczypty)
    -1,5 ząbka czosnku lub jeden duży ząbek (zmiażdżony w prasce)
    -i troszkę wody, zależy jaki macie koncentrat, jak jest lejący to wody dajemy malutko, jak jest gesty, to nawet około 1/3 szkl.

    DODATKI:
    -2 opakowania mozarelli granulowanej po 250 g
    -0,5 kg pokrojonych pieczarek
    -250g sera żółtego (starty na dużych oczkach)
    -400 g wędliny ja używałam polędwicy sopockiej,może być dowolna szynka czy nawet baleron, należy ją pociąć na drobne paseczki
    -bazylia i oregano do posypania pizzy
Wystaw ocenę:

4.46 (203 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Najpierw musimy przygotować zaczyn:
    dodajemy troszkę ciepłej wody, 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki-wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól,
    i wlewamy wyrośnięty rozczyn.
    Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Jeśli widzicie, że ciasto ciężko się wyrabia, dodajcie trochę wody, chociaż ciasto powinno się pięknie zarobić.
    Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Wyrabiamy je dość długo, około 10 minut.
    Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i dajemy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, uderzamy pięścią, by wyszło powietrze, i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • sos pomidorowy 3. sos pomidorowy

    składniki na sos mieszamy
  • 4. pieczarki oraz wędlinę kroimy, ser trzemy
  • ciasto 5. Gdy ciasto urośnie 2 razy możemy przechodzić do pieczenia pizzy.

    Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę,
  • ser w brzegach pizzy 6. *ja piekę pizzę na dnach od dużych tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam ją z blaszki i dopieka się na samej kratce w piekarniku .


    Dookoła ciasta dajemy ser żółty, niedużo, i zawijamy boki. Oczywiście nie jest konieczne dawanie sera do boków pizzy.
  • . 7. Następnie, smarujemy sosem pomidorowym i


    posypujemy mozarellą
  • . 8. dodajemy wędlinę i pieczarki posypujemy małą ilością żółtego sera i lekko posypujemy bazylią i oregano.
  • upieczona pizza 9. Pizzę pieczemy w 190 stopniach, gdy się trochę podpiecze ja ją ściągam z blaszki i dopieka się na samej kratce.

    Pieczemy na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować