domowa pizza na cienkim cieście

  • wyświetlono: 158499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam, cienkie chrupiące ciasto, pyszne dodatki, polecam

P1018962_Fotor
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO:
-4,5 szkl mąki tortowej
-3/4 kostki świeżych drożdży, czyli około 7 dag
-300ml ciepłej wody
-2 łyżki cukru
-2,5 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka soli

SOS POMIDOROWY:
-1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-oregano i bazylia do smaku (po 2 spore szczypty)
-1,5 ząbka czosnku lub jeden duży ząbek (zmiażdżony w prasce)
-i troszkę wody, zależy jaki macie koncentrat, jak jest lejący to wody dajemy malutko, jak jest gesty, to nawet około 1/3 szkl.

DODATKI:
-2 opakowania mozarelli granulowanej po 250 g
-0,5 kg pokrojonych pieczarek
-250g sera żółtego (starty na dużych oczkach)
-400 g wędliny ja używałam polędwicy sopockiej,może być dowolna szynka czy nawet baleron, należy ją pociąć na drobne paseczki
-bazylia i oregano do posypania pizzy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

domowa pizza na cienkim cieście

  • zaczyn1. Najpierw musimy przygotować zaczyn:
    dodajemy troszkę ciepłej wody, 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki-wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól,
    i wlewamy wyrośnięty rozczyn.
    Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Jeśli widzicie, że ciasto ciężko się wyrabia, dodajcie trochę wody, chociaż ciasto powinno się pięknie zarobić.
    Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Wyrabiamy je dość długo, około 10 minut.
    Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i dajemy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, uderzamy pięścią, by wyszło powietrze, i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • sos pomidorowy3. sos pomidorowy

    składniki na sos mieszamy
  • 4. pieczarki oraz wędlinę kroimy, ser trzemy
  • ciasto5. Gdy ciasto urośnie 2 razy możemy przechodzić do pieczenia pizzy.

    Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę,
  • ser w brzegach pizzy6. *ja piekę pizzę na dnach od dużych tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam ją z blaszki i dopieka się na samej kratce w piekarniku .


    Dookoła ciasta dajemy ser żółty, niedużo, i zawijamy boki. Oczywiście nie jest konieczne dawanie sera do boków pizzy.
  • .7. Następnie, smarujemy sosem pomidorowym i


    posypujemy mozarellą
  • .8. dodajemy wędlinę i pieczarki posypujemy małą ilością żółtego sera i lekko posypujemy bazylią i oregano.
  • upieczona pizza9.
    Pizzę pieczemy w 190 stopniach, gdy się trochę podpiecze ja ją ściągam z blaszki i dopieka się na samej kratce.

    Pieczemy na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiata
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza na cienkim cieście idealnym

Dodane przez: KasiaKitek

Pizza na cienkim cieście idealnym

Najlepsze ciasto na pizzę robi...

domowa pizza

Dodane przez: Ania79

Domowa pizza na cienkim spodzie

Pyszna,chrupiąca pizza na cienkim...

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Dodane przez: jacekwkuchni

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Super cienka i super chrupiąca...

pizzaI

Dodane przez: Agiatis

Pizza na cienkim cieście

Można powiedzieć że każde dziecko...

image-26cq1cw

Dodane przez: ola2734

Pizza na cienkim cieście

Jest pyszna

Capricciosa na cienkim cieście

Dodane przez: BARB

Pizza capricciosa na super cienkim cieście

Capricciosa na cienkim cieście...