Pizza orkiszowa na cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy wodę i oliwę. Dodajemy duszone drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę orkiszową mieszamy z solą. Dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 10 minut aż stanie się elastyczne. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia tzn. do momentu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy 2 okrągłe kulki (bez żadnych zagnieceń) i owijamy każdą osobno folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin.
Ciasto wyjmujemy około 20 minut przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, góra-dół. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy lub rozciągami dłońmi ciasto na okrąg około 30cm. Zostawiamy troszkę grubszy brzeg. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (około 3-4 łyżki). Następnie posypujemy odrobiną startego sera. Następnie wykładamy ulubione dodatki np. cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w słupki, pieczarki pokrojone w plasterki (wcześniej podsmażone, aby odparować wodę) oraz szynkę w plasterkach. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy 10 minut na dolnej półce piekarnika.
Każdą z pizz pieczemy oddzielnie.
Życzę smacznego
Komentarze