Pikle z ogórków z miodem

4.25 (215 ocen)

  • 45 min

Super smaczne pikle ogórkowe, o smaku kwaśno- słodkim z dodatkiem miodu. Smakują wybornie z pajdą chleba posmarowaną domowym smalcem.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg świeżych ogórków
    Koper
    1 łyżka soli
    Przyprawy: gorczyca, listek laurowy, ziarna czarnego pieprzu
    Zalewa:
    2,5 szklanki wody
    ½ szklanki octu 10 %
    ½ szklanki miodu
Wystaw ocenę:

4.25 (215 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle z ogórków z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ogórki opłukać, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć do miski, zasypać solą, odstawić na minimum 2 godziny. Następnie osączyć na sitku. Słoiki wyparzyć, ułożyć ogórki. Dodać do każdego słoika kilka ziaren pieprzu, gorczycę, listek laurowy oraz koper. Składniki zalewy zagotować, zalać pikle, zakręcić słoiki. Pikle pasteryzować około 10 minut od czasu zagotowania.

Porady

1.do ogórków można dodać po plastrze cebuli na słoik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować