Pikle z ogórków

4.49 (168 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • -ogórki
    -koper
    -czosnek
    -ziele angielskie
    -liście laurowe
    -pieprz ziarnisty
    -gorczyca
    -korzeń chrzanu (opcjonalnie liście)
    -3/4, szklanki octu
    -1 litr wody
    -1/2 szklanki cukru
    -2-3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki powinny być świeże i twarde. Obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki i odcinamy gniazda nasienne. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy: łyżeczkę gorczycy, ząbek czosnku, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, kawałek chrzanu i kopru. Następnie układamy ogórki. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i nalewamy do słoików. Zakręcamy. Słoiki wkładamy do garnka z ciepłą wodą - pasteryzujemy około 3-4 minut od zagotowania się wody. Słoiki odwracamy do góry dnem, studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować