Pikle z ogórków.

5 (3 ocen)

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to stary, przedwojenny przepis na pikle z ogórków. Przepis z domowego zeszytu. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe 11 kg
    sól do przetworów 5 łyżek stołowych

    Zalewa:

    ocet 10 % 200 ml
    woda 1 litr
    sól do smaku
    cukier do smaku

    Przyprawy:

    gorczyca 1 łyżeczka na słoik
    nasiona kopru pół łyżeczki na słoik lub 1 baldach kopru na słoik
    liść laurowy 1 szt. na słoik
    ziele angielskie 3 szt. na słoik
    goździk 1 szt. na słoik

    Dodatkowo:

    Papryka czerwona do dekoracji 2 szt.
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pikle

Pikle z ogórków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikle z ogórków. 1. Zalewa:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.

    Pikle:

    Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować