Ogórki w musztardzie zasmakują Wam, jeśli lubicie klasyczne ogórki konserwowe oraz musztardę. W porównaniu od zwykłych ogórków, te są bardziej charakterne, wyraziste w smaku. Warto zrobić je już teraz, bowiem im ogórki dłużej postoją i „przegryzą się”, tym będą lepsze, a na jesieni pewnie najdzie nas ochota, by podać je do kanapek przy dodać do sałatki.

Sposobów na ogórki jest wiele, bo jedni wolą pokroić je w grube plastry, inni obrać i podzielić na ćwiartki, jeszcze inne przepisy bazują na nieobranych połówkach tych warzyw. Niezależnie od tego, czy przygotujecie klasyczną wersję ogórków w musztardzie czy skusicie się na inną ich wersję, i tak będą pyszne.

Podobnie jest z musztardą, nie używamy pierwszej lepszej, a tę, która faktycznie nam smakuje. Warto na początek wybrać klasyczny smak, a jeśli tak przygotowane ogórki nam posmakują, eksperymentujmy z innymi, smakowymi musztardami – na przykład miodową czy curry, które wzbogacą smak pikli. Sprawdź też nasz przepis na ogórki w curry!

 

Ogórki w musztardzie – przepis

4 kilogramy ogórków, pieprz i liście laurowe – ogórki kroimy, jak lubimy i układamy ciasno w wyparzonych i wysuszonych  słoikach. Dodajemy po 2 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu na słoik.

Składniki na zalewę: 2 litry wody, 2 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 5 łyżek soli, 10 łyżek musztardy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Zalewamy nią ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ogórki w musztardzie przez 10 minut. Słoiki odstawiamy do góry dnem na blacie wyłożonym gazetami i przykrywamy ściereczką, by ostygły.

Z takiego przepisu, z 4 kilo warzyw, wyjdzie nam około 7 słoików.

Zobacz inne przepisy na ogórki w musztardzie oraz aż 16 przepisów na przetwory z ogórków. W galerii 14 przepisów na ogórki kiszone znajdziecie nie tylko pomysły na ogórki w musztardzie, ale i z dodatkiem curry, kurkumy, ogórki klasyczne i z chilli. Polecamy też galerię przetwory na zimę