Pikantny krem kalafiorowo-paprykowy z chipsami z makaronu i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, por oczyszczamy z zewnętrznych liści. Warzywa płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półplasterki. Z papryki słodkiej i ostrej usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kalafiora płuczemy i kroimy drobno lub ścieramy na tarce.
2.W garnku roztapiamy masło, wkładamy rozdrobnioną włoszczyznę i papryki, chwilę dusimy pod przykryciem, dodajemy kalafiora, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Solimy i dodajemy paprykę wędzoną. Wlewamy 1 litr wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 30 minut)
3.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z ostudzonym makaronem, dodajemy suszoną bazylie i ponownie dokładnie mieszamy.
4.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe płaskie placuszki (18 sztuk - na dwóch blachach) i pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem ok. 10 minut (brzegi placuszków powinny się lekko zarumienić).
5.Zupę miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek z papryki. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne i dodajemy śmietankę. Podajemy posypaną posiekaną bazylią z dodatkiem makaronowo-serowych chipsów.
Komentarze