Pikantny krem kalafiorowo-paprykowy z chipsami z makaronu i sera

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Pyszna, aromatyczna zupa-krem z kalafiora i papryki słodkiej i ostrej podana z chrupiącymi chipsami makaronowo-serowymi.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 nieduże marchewki (ok. 150 g)
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora (łącznie ok. 300 g włoszczyzny)
    1 duża czerwona papryka (ok. 350 g)
    1 kalafior
    1 mała ostra papryczka
    100 g makaronu jajecznego nitki
    200 g żółtego sera
    1/2 szklanki śmietanki 36%
    1 łyżka masła klarowanego
    1 czubata łyżka słodkiej papryki wędzonej
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól
    posiekane listki świeżej bazylii do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chipsy Ser

Pikantny krem kalafiorowo-paprykowy z chipsami z makaronu i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, por oczyszczamy z zewnętrznych liści. Warzywa płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półplasterki. Z papryki słodkiej i ostrej usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kalafiora płuczemy i kroimy drobno lub ścieramy na tarce.
  • 2. W garnku roztapiamy masło, wkładamy rozdrobnioną włoszczyznę i papryki, chwilę dusimy pod przykryciem, dodajemy kalafiora, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Solimy i dodajemy paprykę wędzoną. Wlewamy 1 litr wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 30 minut)
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z ostudzonym makaronem, dodajemy suszoną bazylie i ponownie dokładnie mieszamy.
  • 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe płaskie placuszki (18 sztuk - na dwóch blachach) i pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem ok. 10 minut (brzegi placuszków powinny się lekko zarumienić).
  • 5. Zupę miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek z papryki. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne i dodajemy śmietankę. Podajemy posypaną posiekaną bazylią z dodatkiem makaronowo-serowych chipsów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Makaron Papryka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować