Placki z cukinii, żółtego sera i makaronu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pieczone na suchej patelni warzywne placki z dodatkiem żółtego sera i makaronu z chińskiej zupki błyskawicznej w 5 minut. Pożywne, smakowite i proste w przygotowaniu – idealne na obiad, przystawkę lub kolację, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 385 g cukinii
    1 duża biała cebula (125 g)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    160 g żółtego sera
    1 opakowanie błyskawicznej zupki chińskiej z makaronem (70 g)
    4 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Placki Naleśniki Przystawki

Placki z cukinii, żółtego sera i makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z cukinii, żółtego sera i makaronu 1. Makaron połamać i przygotować wg instrukcji na opakowaniu (nie dodając przypraw z torebki), następnie osączyć, wystudzić i przełożyć do miski. Dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej cukinię, obraną i posiekaną cebulę, drobno pokrojony (ew. starty) ser oraz natkę pietruszki. Wsypać oregano i przyprawę chińską. Do zawartości miski dodać mąkę, wbić jajka i wlać oliwę. Całość dokładnie wymieszać, po czym doprawić przyprawami do smaku.
  • Placki z cukinii, żółtego sera i makaronu 2. Porcje ciasta nakładać na suchą, rozgrzaną patelnię i piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować