Pikantny sos paprykowy

  • wyświetlono: 184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sos jest doskonałym dodatkiem do kanapek, mięs i ryb.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 3 kg papryki czerwonej (ja dodałam kilka zielonych),
- 20dag papryczek chili,
- 20dag koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka (250ml) cukru,
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego,
- 1/2 szklanki octu spirytusowego10%,
- 20 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 2-4 ząbki czosnku.
12-13 słoiczków 150ml.

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantny sos paprykowy

  • 1. Paprykę mielimy, dodajemy do niej cukier, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy 20 min.
    2. Z sosu wyciągamy ziele angielskie, liście laurowe i go blendujemy.
    3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, zmiażdżony czosnek i gotujemy sos jeszcze przez 20 min.
    4. Gorący sos wlewamy do wyparzonych małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 5 min.

Porady

Kolor sosu jest uzależniony od koloru papryki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykasos paprykowypikantny sossos paprykowo pomidorowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos paprykowy ;)

Dodane przez: Konto nieaktywne

SOS PAPRYKOWY

Szybki sos , doskonały na grilla...

sos paprykowy

Dodane przez: beatkac

SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW

Przepis dosłałam od koleżanki ale...

Sos paprykowo-pomidorowy

Dodane przez: bogusia82

Sos paprykowo-pomidorowy

Sos stanowi doskonały dodatek do...

sos na zimę

Dodane przez: ilonka

sos pomidorowo-paprykowy

Domowy sos na zimę. Może być podawany...

Lutenica – bułgarski sos paprykowy

Dodane przez: igraszki losu

Lutenica – bułgarski sos paprykowy

Sezon na paprykę jeszcze trwa warto...

Sos paprykowy

Dodane przez: aneta517

SOS PAPRYKOWY

Sos ten używam do spaghetti, pizzy...