Pikantny sos paprykowy

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sos jest doskonałym dodatkiem do kanapek, mięs i ryb.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 kg papryki czerwonej (ja dodałam kilka zielonych),
    - 20dag papryczek chili,
    - 20dag koncentratu pomidorowego,
    - 1 szklanka (250ml) cukru,
    - 1 szklanka oleju np. rzepakowego,
    - 1/2 szklanki octu spirytusowego10%,
    - 20 ziaren ziela angielskiego,
    - 5 liści laurowych,
    - 1 czubata łyżeczka soli,
    - 2-4 ząbki czosnku.
    12-13 słoiczków 150ml.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pikantny sos paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę mielimy, dodajemy do niej cukier, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy 20 min.
    2. Z sosu wyciągamy ziele angielskie, liście laurowe i go blendujemy.
    3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, zmiażdżony czosnek i gotujemy sos jeszcze przez 20 min.
    4. Gorący sos wlewamy do wyparzonych małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 5 min.

Porady

Kolor sosu jest uzależniony od koloru papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować