Pikantna zupa warzywna z boczkiem

5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa pełna jest zdrowych warzyw , do tego doprawiona przyprawami , które rozgrzeją nas po powrocie do domu w dni pochmurne i wietrzne lecz nie tylko :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    15 cm . pora
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    1 mała cukinia - około 25 cm .
    250 g różyczek brokuła
    250 g boczku wędzonego parzonego
    1,5 litra wody
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    2 łyżki śmietany - u mnie ukwaszona 15%
    2 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    1/2 ostrej papryczki
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa warzywna z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna zupa warzywna z boczkiem 1. Warzywa obieram , myję . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję do niej startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę , podsmażam , zalewam wodą , dodaję listki laurowe i ziele angielskie , gotuję około 10 minut , dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki , gotuję około 10 minut . Na patelni wytapiam pokrojony boczek , pół boczku odkładam , do pozostałego dodaję pokrojony w pół plasterki por , przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobniutko papryczkę , podsmażam , dodaję do zupy . Dodaję także pokrojoną w pół plasterki cukinię , całość gotuję około pięć minut , dodaję różyczki brokuła , gotuję trzy minuty , dodaję przecier pomidorowy , śmietanę , doprowadzam do zagotowania . Zupę podaję z pozostałym boczkiem , osypaną zieleniną :)

Porady

Dobrze , gdy w zupie nie rozgotujemy brokuła , to bardzo delikatne warzywo :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować