Pijany sernik na zimno z likierem kawowym i kandyzowanym owocem mango

0 (0 ocen)

Pomysł na ten sernik chodził za mną już od dawna, aż w końcu zdecydowałam się na realizację :) Uważam go za najbardziej udany eksperyment jak do tej pory. Aksamitna konsystencja sernika, do tego mnóstwo bakalii i wyczuwalny smak likieru kawowego... Raj dla podniebienia każdego łasucha!

Składniki:

  • -1 kg twarogu sernikowego (najlepiej Wieluń- mój ulubiony)
    -200 g kandyzowanego mango
    -200 g rodzynek sułtanek
    -80 ml gęstego likieru kawowego
    -1 opakowanie przyprawy do sernika
    -6 łyżek cukru pudru
    -7 łyżeczek żelatyny
    -9 łyżek zimnej wody
    -4 łyżki masła
    -200 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pijany sernik na zimno z likierem kawowym i kandyzowanym owocem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło roztapiamy. Biszkopty kruszymy i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy biszkopty, dociskając. Wkładamy do lodówki.
  • 2 2. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy aż napęcznieje. Do miski wrzucamy ser, cukier puder, przyprawę do sernika i wlewamy likier. Dokładnie mieszamy. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Gdy się rozpuści stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do masy serowej. Dodajemy 3/4 mango oraz rodzynek, dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Masę wylewamy na biszkopty. Dokładnie wygładzamy. Układamy pozostałe owoce i wkładamy na noc do lodówki do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier kawowy Mango Rodzynki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SERNIK CHIA Z MANGO na zimno | rita creative

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik na zimno z jagodami i mango

To może cię zainteresować