Sernik wyróżnia kremowa konsystencja oraz wspaniały czekoladowy smak polewy. Jeśli chcecie możecie dodać dodatkowe 50 ml likieru do sernika lub zastąpić go innym alkoholem np. Baileys.
2 godz.
Składniki:
Składniki:
Masa serowa:
500 g serka śmietankowego np. z wiaderka
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg. uznania)
100 ml likieru kawowego
1 śmietan-fix
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml zimnej wody
Polewa:
150 ml śmietanki kremowej 30% tł.
100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
Dodatkowo:
opakowanie herbatników kakaowych
Alkoholowy sernik na zimno z likierem kawowym, bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Silikonową formę/Tortownicę (śr. 23 cm lub podobną) uszczelniamy np. za pomocą folii aluminiowej, a spód wykładamy ciasno herbatnikami.
2.Masa serowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia, dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietan-fix. Ser ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i likier kawowy. Wszystko dość krótko razem mieszamy. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i wlewamy do masy serowej. Mieszamy i wylewamy na herbatniki. Równamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
3.Polewa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietankę wlewamy do drugiego garnuszka i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie do śmietanki z czekoladą wlewamy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Studzimy i wylewamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Komentarze