Sernik chia z mango na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
- odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
- do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już puding chia i ostudzoną żelatynę.
- ostudzoną masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała.
- 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
- mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
- mus przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
- ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
- wstawiamy do lodówki na 4 godz. a najlepiej zostawiamy na całą noc.
Komentarze