SERNIK CHIA Z MANGO na zimno

4.46 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i delikatny w smaku sernik na zimno z nasionami chia i mango.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA:
    - śmietana kremówka 30% (600 ml)
    - nasiona chia (45 g)
    - serek mascarpone (500 g)
    - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml)
    - cukier puder (4 łyżki)

    SPÓD :
    - masło (100 g)
    - ciastka oreo (350 g)

    MUS:
    - mango (600 g miąższu)
    - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki)
    - żelatyna (6 łyżek

    DODATKOWO:
    - mango pokrojone w plasterki
    - ciastka oreo do ozdoby

    - tortownica o średnicy 24 cm.
    - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy )
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik chia z mango na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik chia z mango 1. WYKONANIE:
    - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki.
    - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
    - 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
    - do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
    Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już puding chia i ostudzoną żelatynę.
    - ostudzoną masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała.
    - 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
    - mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
    - mus przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
    - ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
    - wstawiamy do lodówki na 4 godz. a najlepiej zostawiamy na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Ser biały Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik na zimno z jagodami i mango

To może cię zainteresować