Piersi w sosie serowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kawałki kurczaka zatopione w wyrazistym sosie serowym z dodatkiem aromatycznego kopru.
Mięso świetnie smakuje podane z ryżem czy też ze świeżą bagietką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    sól,pieprz
    słodka papryka mielona
    czosnek granulowany
    1 cebula
    masło klarowane do smażenia
    Sos serowy:
    200 ml mleka
    150 ml śmietanki 30%
    100g. sera cheddar
    150g. sera gouda
    1/2 pęczka kopru
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piersi w sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki/ w paski, oprószyć przyprawami.
    Cebulę posiekać drobno.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane zeszklić cebulę, dodać mięso, smażyć na rumiano.
  • 2. Sos serowy: W garnku podgrzać mleko ze śmietanką, nie gotując.
    Dodać połamane na małe kawałki lub starte sery.
    Podgrzewać co jakiś czas mieszając do powstania gładkiego sosu.
    W między czasie wsypać koper, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • 3. Sos serowy przelać do mięsa, dusić na minimalnym gazie przez kolejne 5 min do zgęstnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Gouda Kurczak Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować