Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawijane roladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 grubych plastrów schabu bez kości
    6 plasterków sera żółtego
    6 plasterków szynki gotowanej
    1 czerwona papryka
    6 pieczarek
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Zioła prowansalskie do smaku

    Sos:
    300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18%
    10 dag serka topionego ziołowego
    10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno w roladki, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotowanie 2. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek topiony, zmiksować blenderem na gładko, zalać mięso w naczyniu, posypać ziołami prowansalskimi do smaku, ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki, posypać startym serem żółtym, przykryć naczynie pokrywą Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie )
    Podawać gorące po wyjęciu z pieca.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować