Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podwójna pierś z kurczaka razem z kością i skórą pieczona w aromatycznym maśle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo smaczny głównie dzięki tym pierwszym, wiosennym liściom.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka ze skórą
    50 g masła
    3 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
    parę kropel soku z cytryny
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka soli
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masło 1. Miękkie masło rozetrzeć z drobno posiekanymi liśćmi czosnku niedźwiedziego, dodając sól, sok i otartą skórkę z cytryny. Można użyć też suszonego czosnku, ale polecam świeży, bo jest zdecydowanie lepszy.
  • Kurczak 2. Takim masłem natrzeć całego fileta i przełożyć do naczynia do zapiekania. Odstawić w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Przed pieczeniem pomidorki koktajlowe przekroić na pół i obłożyć wokół piersi z kurczaka. Oprószyć solą i skropić delikatnie oliwą. Piec w 180*C przez około 45 min. Jeżeli kurczak będzie się zbytnio przypiekał, można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu odłożyć mięso na 10 min, a później można pokroić na plastry. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, które można wyjąć po 20 minutach pieczenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Kurczak Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować