Pieczona szynka ze skórą

4.5 (145 ocen)

Dodatek skóry w szynce sprawia , że po upieczeniu szynka jest niezwykle miękka i soczysta. Idealnie nadaje się na święta czy inne rodzinne uroczystości

Składniki:

  • 1 szynka wieprzowa ze skóra - 1kg
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka greckiej przyprawy gyros
    sól pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczona szynka ze skórą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i kroimy na cieńsze plasterki
  • 2. Skórę nakłuwamy ostrym nożem , to powstałych dziur wkładamy po kawałeczku czosnku
  • 3. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy 35 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ( także góra-dół) i pieczemy kolejne 35 minut
  • 4. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Tak przyrządzoną szynkę wkładamy na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować