PIERŚ Z KURCZAKA Z KARCZOCHAMI

4.5 (188 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Fajny pomysł na kurczaka na świąteczny obiad.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z kurczaka pojedyncze: 4 sztuki
    - masło (zimne): 2 łyżki
    - olej z oliwek lub olej rzepakowy: 2 łyżki
    - czerwona cebula`: 2 sztuki
    - sok z 1 cytryny: 2 łyżki
    - białe wytrawne wino: 150 mililitrów
    - bulion z drobiu: 150 mililitrów
    - mąka pszenna luksusowa: 2 łyżki
    - karczochy z puszki: 400 gramów
    - sól,pieprz,: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z karczochami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z patelni, trzymać w cieple.

    Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i podgrzewać przez 3-4 minuty, aż się lekko zeszkli. W połowie smażenia dodać sok z cytryny. Mięso umieścić z powrotem na patelni, wlać wino i bulion, zagotować. Patelnię przykryć, całość dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

    Mięso wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Sos z pieczenia zagotować i na silnym ogniu trzymać przez 3 minuty. Resztę masła wymieszać z mąką na gładką pastę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać pastę do sosu. Mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać osączone i przekrojone na połówki karczochy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Sos z karczochami wylać na kawałki kurczaka i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karczochy Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować