Orzotto Nigelli

  • wyświetlono: 751 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Orzo to po włosku pęczak, zatem orzotto to nic innego jak risotto z pęczaku.

smakowisko
  • 40min

Składniki

Na 4 porcje:

750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
¼ łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka
250 g kaszy pęczak
2 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki zimnego masła
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Orzotto Nigelli

  • 1. Gorący bulion wymieszać z szafranem.
  • 2. W szerokiej patelni lub garnku z pokrywką rozgrzać oliwę z oliwek. Do rondla wsypać kaszę oraz szalotkę. Całość szklić około 2 minut (cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać winem i poczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • 3. Wlać bulion szafranowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (nie mieszać), aż kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia. Dodać zimne masło, parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzupęczakszafran

Komentarze

Podobne przepisy

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Do dnia dzisiejszego myślałam,że...

Moja ulubiona wątrobka.

Dodane przez: gengen13

Soczysta wątróbka drobiowa z cebulką

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość...

Kaszotto z warzywami

Dodane przez: Cukiereczek

Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami to pyszny...

image-09oxi3t

Dodane przez: Alex M

Pęczak z duszonymi warzywami

Lekki ale sycące danie na kolację...

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

krokiety

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Najbardziej lubiane i najczęściej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE