Orzotto Nigelli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Orzo to po włosku pęczak, zatem orzotto to nic innego jak risotto z pęczaku.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    ¼ łyżeczki nitek szafranu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 szalotka
    250 g kaszy pęczak
    2 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina
    4 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki zimnego masła
    sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orzotto nigelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorący bulion wymieszać z szafranem.
  • 2. W szerokiej patelni lub garnku z pokrywką rozgrzać oliwę z oliwek. Do rondla wsypać kaszę oraz szalotkę. Całość szklić około 2 minut (cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać winem i poczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • 3. Wlać bulion szafranowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (nie mieszać), aż kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia. Dodać zimne masło, parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować