Tort czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlać olej i dalej chwilę miksować. W misce wymieszać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenie oraz sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tortów. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.
2.Bita śmietana: W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
3.Przełożenie: Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć go połową porcji nalewki/likieru porzeczkowego, następnie posmarować połową konfitury porzeczkowej i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączyć go resztą alkoholu, posmarować drugą połową dżemu (zostawić 2 łyżki na ostatni blat) i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami dżemu, pozostałą bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady ( pokroić czekoladę w paski). Udekorować wiśniami dekoracyjnymi. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Komentarze