Tort Czarny Las

4.49 (207 ocen)

  • 3 godz.

Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony konfiturą porzeczkową i bitą śmietaną.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki, forma o średnicy 22 cm:

    Biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Bita śmietana:

    750 ml zimnej śmietany 36 %
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Przełożenie:

    100 ml nalewki porzeczkowej np. Soplica lub likieru Cassis
    1 słoik ( 340 g) dżemu porzeczkowego niskosłodzonego

    Dekoracja: około 50 g gorzkiej czekolady, wiśnie dekoracyjne
Wystaw ocenę:

4.49 (207 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlać olej i dalej chwilę miksować. W misce wymieszać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenie oraz sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tortów. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.
  • 2. Bita śmietana: W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
  • 3. Przełożenie: Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć go połową porcji nalewki/likieru porzeczkowego, następnie posmarować połową konfitury porzeczkowej i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączyć go resztą alkoholu, posmarować drugą połową dżemu (zostawić 2 łyżki na ostatni blat) i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami dżemu, pozostałą bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady ( pokroić czekoladę w paski). Udekorować wiśniami dekoracyjnymi. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować