Babeczki są proste i szybkie w przygotowaniu, poza tym ostatnio każdy chętniej sięga po małą babeczkę niż kawałek ciasta
40 min
Składniki:
Na 24 sztuki:
300 g mąki pszennej
120 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
120 ml oleju rzepakowego
300 g jabłek
100 g nektarynek lub brzoskwiń
Babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jabłka i nektarynki (brzoskwinie) umyć. Jabłka obrać, wydrążyć pestki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Nektarynki (brzoskwinie) również pokroić w kostkę.
2.W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej – składniki mokre. Następnie składniki mokre przelać do miski ze składnikami suchymi oraz dorzucić owoce. Wymieszać delikatnie (tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo, ponieważ muffinki będą twardsze).
3.
Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników. Jest to przepis na podstawową kruszonkę, w której trzymamy się prostej zasady proporcji mąki do masła i do cukru. Zawsze 2:1:1, pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki.
4.
Blaszkę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek (wypełnić 3/4 foremki ciastem), a następnie każdą babeczkę posypać kruszonką. Piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, i wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Komentarze