Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą w szynce parmeńskiej

  • wyświetlono: 17039 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Roladę możemy podać z kaszą jaglaną. Wówczas kaszę możemy wymieszać z sokami powstałymi z pieczenia mięsa. Jako dodatek proponuję lekką sałatę lub warzywa na parze. Roladę możemy odgrzewać. Kroimy ją w grube plastry i obsmażamy na rumiano na patelni.

Cukiereczek

Składniki

(6 porcji):
• 1 filet z piersi indyka (około 800g),
• 350g świeżego szpinaku,
• 120g sera feta,
• 8 suszonych pomidorów,
• 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
• 3 ząbki czosnku,
• Sól,
• Pieprz,
• Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą w szynce parmeńskiej

  • 1. Filet z indyka rozkrawamy tak „jak książkę”. Następnie układamy go na desce i rozbijamy delikatnie tłuczkiem tak, aby powstał w miarę cienki filet. Najlepiej jest to zrobić przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Filet delikatnie oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Mięsa nie solimy zbyt dużo, bo będzie słone od fety i szynki parmeńskiej. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
    Liście szpinaku płuczemy. Na suchą patelnię wrzucamy szpinak i smażymy go aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze 1 minutę. Szpinak zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Ser feta kruszymy.
  • 2. Powstały płat mięsa rozkładamy ponownie na desce. Na jego połowie układamy szpinak. Na szpinaku układamy pokruszony ser feta. Na serze układamy pasek z suszonych pomidorów. Płat mięsa zwijamy ciasno w roladę. Miejsca łączeń możemy później spiąć wykałaczkami.
    Na desce układamy nachodzące na siebie plasterki szynki parmeńskiej na wielkość naszej rolady. Na brzegu układamy roladę mięsną i owijamy ją w szynkę.
  • 3. Przygotowaną roladę układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do spodu. Smarujemy ją 2-3 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Na dno naczynia wlewamy około ¼ szklanki wody. Roladę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Roladę podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową jeśli zacznie się za bardzo spiekać. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na 15 minut, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimięso z indykaszpinakindykfetadanie świąteczneWielkanocpieczeńsuszone pomidoryświętaobiadrolada mięsnaBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-22i6tu3

Dodane przez: Zjawa

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i...

Potrawa smaczna, zdrowa (nie używamy...

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Dodane przez: adienne

Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem fetą...

Sycąca i niskokaloryczna wersja...

Roladki z kurczaka z mozzarellą w szynce parmeńskiej i pomidorach

Dodane przez: Kuchnia Marty

Roladki z kurczaka z mozzarellą w szynce...

Dziś zapraszam na pomysł na soczystą...

image-1wivv3s

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rolada z indyka nadziewana szpinakiem i suszonymi...

Aromatyczna rolada ze szpinakiem...

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: 2milutka

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem...

Delikatny indyk z bogatym nadzieniem,...

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej z serem blue i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Futka

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej z serem...

Dzisiaj zapraszam na finezyjne,...