Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.99 (141 ocen)

  • 2 godz.

Niezwykle smaczna i znakomicie prezentująca się rolada z indyka. Mięso jest bardzo soczyste i miękkie, świetnie smakuje dzięki długiemu marynowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • filet z indyka – 1,2 kg
    suszone pomidory w oleju – 1 słoiczek
    szpinak mrożony – 200 g
    mozzarella - 150 g
    szynka serrano, parmeńska lubszwarcwaldzka – 100 g
    gałka muszkatołowa świeżo mielona – 1/4 łyżeczki
    masło – 1 łyżka
    czosnek – 1 ząbek

    MARYNATA:
    sól morska – 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
    oliwa ze słoika z pomidorami – 2 łyżki
    białe wytrawne wino – 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń

Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przełożyć na patelnię i odparować. Następnie dodać łyżkę masła, rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo mieloną gałką muszkatołową.
  • 2. Filet z indyka opłukać, osuszyć, rozciąć, tak żeby powstał jak największy płat mięsa. Ułożyć go na desce i delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa.
  • 3. Mięso posolić, popieprzyć i skropić oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami.
  • Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 4. Wzdłuż dłuższego boku płata indyka ułożyć przestudzony szpinak, pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidory w całości.
  • Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 5. Mięso zwinąć w roladę, owinąć plastrami szynki i spiąć wykałaczkami.
  • 6. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą ze słoika z pomidorami, wlać 3 łyżki białego wytrawnego wina. Włożyć roladę, ją również wysmarować oliwą i odstawić na około 3-4 godziny do zamarynowania w chłodzie.
  • Rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 7. Następnie mięso wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 40 minut. W tym czasie mięso 2-3 razy polewać tłuszczem z dna naczynia do zapiekania. Upieczone mięso odstawić na 10 minut i dopiero po tym czasie roladę pokroić na grube plastry, wcześniej usuwając wykałaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować