To danie, którego przygotowanie wymaga trochę zachodu. Ale warto się postarać. Tak przygotowany indyk to doskonała propozycja na wyjątkowy obiad lub wykwintną wędlinę – można go podać na ciepło lub na zimno
1 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 pierś z indyka około 1,5-1,8kg
Pół pęczka bazylii
1 cebula
250g chudego twarogu
150g suszonych pomidorów
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sól, pieprz
Cytryna
Olej
1 szklanka bulionu
Pierś z indyka faszerowana białym serem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz – cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, wystudzić. Bazylię posiekać. Pomidory pokroić w kosteczkę. Twaróg rozetrzeć w misce, dodać cebulę, bazylię i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem.
W mięsie wyciąć kieszeń, w środku i na zewnątrz natrzeć je solą i pieprzem oraz posmarować olejem. Kieszeń napełnić farszem, wykałaczkami spiąć otwór, mięso obwiązać nicią i ułożyć w formie do zapiekania. Cytrynę pokroić w plastry i obłożyć nią mięso, podlać bulionem.
Mięso piec 60-75minut w 200 stopniach, przykryte folią aluminiową. Upieczonego indyka wyjąć z piekarnika i pozostawić go na ok. 10-15 minut, by „odpoczęło”- soki nie wypłyną z mięsa, i nie stanie się suche.
Komentarze