Pierś z indyka faszerowana białym serem i suszonymi pomidorami

4.7 (10 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To danie, którego przygotowanie wymaga trochę zachodu. Ale warto się postarać. Tak przygotowany indyk to doskonała propozycja na wyjątkowy obiad lub wykwintną wędlinę – można go podać na ciepło lub na zimno

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 pierś z indyka około 1,5-1,8kg
    Pół pęczka bazylii
    1 cebula
    250g chudego twarogu
    150g suszonych pomidorów
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    Sól, pieprz
    Cytryna
    Olej
    1 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

4.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Dania z indyka

Pierś z indyka faszerowana białym serem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz – cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, wystudzić. Bazylię posiekać. Pomidory pokroić w kosteczkę. Twaróg rozetrzeć w misce, dodać cebulę, bazylię i pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem.
    W mięsie wyciąć kieszeń, w środku i na zewnątrz natrzeć je solą i pieprzem oraz posmarować olejem. Kieszeń napełnić farszem, wykałaczkami spiąć otwór, mięso obwiązać nicią i ułożyć w formie do zapiekania. Cytrynę pokroić w plastry i obłożyć nią mięso, podlać bulionem.
    Mięso piec 60-75minut w 200 stopniach, przykryte folią aluminiową. Upieczonego indyka wyjąć z piekarnika i pozostawić go na ok. 10-15 minut, by „odpoczęło”- soki nie wypłyną z mięsa, i nie stanie się suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować