Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej

4.51 (189 ocen)

  • 40 min

Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Oto moja propozycja na odświeżenie niedzielnego kotleta :) Chrupiąca szynka parmeńska, soczysta pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami – to wszystko razem smakuje fantastycznie, jest proste w wykonaniu i wygląda dość efektownie.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    6-7 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
    4 plastry szynki parmeńskiej
    sól, pieprz
    olej z zalewy suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory wyciągam z zalewy, odsączam, kroję na mniejsze kawałki. Z piersi usuwam błonki i tłuszczyk, układam je na desce, lekko przyciskam lewą dłonią, trzymanym w prawej ręce nożem robię delikatnie kieszonkę (mniej więcej w połowie grubości piersi). Piersi oprószam z obu stron solą i pieprzem, do środka wkładam suszone pomidory. Na desce układam obok siebie dwa plastry szynki (jeden powinien nachodzisz na drugi), kładę na nich pierś i zawijam. To samo robię z drugą piersią. Spód naczynia żaroodpornego smaruję olejem z suszonych pomidorów. Układam w nim zawinięte w szynkę piersi. Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Suszone pomidory Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować