Pierś indyka pod cebulową kołderką.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso z piersi indyka, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i w wersji na zimno do np. kanapek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś indyka (ok 1 kg)
    2 duże cebule
    na marynatę:
    3 łyżki oleju
    3 łyżeczki musztardy
    3 łyżeczki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Pierś indyka pod cebulową kołderką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka pod kołderką 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Połączyć składniki marynaty.'
    Marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
    Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć plasterkami cebuli. Na końcu posypać solą i pieprzem, przykryć pokrywą,
  • Pierś indyka pod kołderką 2. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec w tej temperaturze 10 minut, a następnie zmniejszyć do 180°C, piec kolejne 50 minut.
  • Pierś indyka pod kołderką 3. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kwadrans do wystygnięcia, a następnie pokroić.
    Tak upieczona pierś indyka sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i w wersji na zimno, do kanapek czy innych dań mięsnych.

Porady

Cebulowa osłonka zatrzymuje wilgoć podczas pieczenie i sprawia, że mięso jest bardziej soczyste. Po upieczeniu mięsa cebulę możemy przetrzeć przez sito i połączyć ją z wywarem wytworzonym podczas pieczenia, w ten sposób powstanie wyśmienity sos cebulowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować