Zapiekanka pod zupą cebulową

4.48 (174 ocen)

Połączenie mięsa i zupy cebulowej, pychota!

Składniki:

  • Zupa cebulowa w proszku, kilogram szynki wieprzowej, jedna marchewka, 500 ml śmietany 30%, ulubiona przyprawa do mięsa, sól, olej do smażenia, mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pod zupą cebulową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i oczyszczone mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko. Obsypujemy przyprawa, odrobiną soli (w zależności czy w przyprawie zawarta jest już sól). Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obydwu stron.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zupę cebulową rozrabiamy wg przepisu tzn w 500 ml wrzątku. Dolewamy do zupy śmietanę, wcześniej ją hartujemy. Do przygotowanego płynu dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Zalewamy mięso i przykrywamy przykrywka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 h.
    Na koniec możemy danie posypać posiekaną natka pietruszki.

Porady

Obtoczenie mięsa w mące możemy spokojnie ominąć. Szynkę możemy zastąpić innym mięsem, np schabem lub karkówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować