Pierożki ziemniaczane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio dorwałem nieziemski przepis, przynajmniej tak mi się wydawało, na pierożki ziemniaczane. Brzmiało to dość niecodziennie, więc od razu przystąpiłem do działania. Zabawy z tym nie ma, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, pamiętając o tym, by je dobrze odparować. Efekt finalny przerósł moje oczekiwania. Dosłownie PETARDA! Na bank będę je robił, oczywiście farsze będą w formie eksperymentalnej. Jak się bawić, to się bawić, psze państwa! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Moi sąsiedzi po degustacji, żyją...tak myślę. W każdym razie na FB "świecą" się na zielono.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 łyżka mąki
    1 jajko
    3 łyżki masła klarowanego
    sól
    Farsz:
    350 g mielonej wołowiny
    1 cebula
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierożki ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki ziemniaczane z mięsem 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko i sól do smaku, mieszamy. Gdyby masa była za rzadka, można dosypać mąkę ziemniaczaną. Masa nie musi być "sztywna", jak do klusek śląskich.
    Posiekaną cebulę smażymy na maśle, dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.
    Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placuszki (najlepiej to robić w dłoniach oprószonych mąką). Na środek każdego kładziemy farsz z wołowiny, placki zamykamy tak, jak pierogi. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować