Ziemniaczane pierożki z pieczarkami

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Jeśli mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 kg ziemniaków,
    6 łyżek mąki ziemniaczanej,
    6 łyżek mąki pszennej,
    2 jajka,
    sól,
    Farsz:
    500 g pieczarek lub innych grzybów,
    1 cebula,
    3 łyżki masła,
    sól,
    pieprz
    Dodatkowo:
    bułka tarta,
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Ziemniaczane pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1upmejo 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto.
  • image-29j4312 2. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić.
  • image-0he0k8e 3. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć).
  • image-1liatyh 4. Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego.

Porady

Staramy się nie podsypywać mąki, po prostu musimy dobrać odpowiednią odmianę ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować