Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu

4.99 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje kolejne danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem.
Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na kotlety:
    2 kg ugotowanych ziemniaków
    2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
    1 jajko XXL lub dwa mniejsze
    sól

    Na Farsz:
    mięso obrane z wołowego szpondra
    1 udko gotowane z rosołu
    1 marchewka z rosołu
    1 mała pietruszka z rosołu
    1/2 pora z rosołu
    2 cebule
    pieprz
    sól
    bułka tarta do obtaczania
    olej rzepakowy do smażenia

    Na sos pieczarkowy
    350 g pieczarek
    2 cebule
    1 łyżka masła
    300 g śmietany 13%
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól
    pieprz
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 1. Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz z warzywami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malaksezrze lub rozdrabniarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 2. Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko.
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 3. Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje).
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 4. Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku.
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 5. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może spowodować, że będą w środku nie dosmażone.
  • 6. Sos. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie pieczarki, pieczarki posolić ,a by puściły sok. Smażyć cały czas mieszając. Kiedy cała woda odparuje obrać i pokroić w piórka cebulę, którą dodać do pieczarek, nadal smażyć mieszając, aż cebula nabierze koloru.
    Zalać wszystko 1/2 l wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie rozmieszać śmietanę z mąką i zahartować ją gorącym płynem z duszenia pieczarek. (dodawać do zimnej śmietany po łyżce gorącego płynu, aż śmietana będzie ciepła cały czas ją mieszając, inaczej śmietana się zważy ).
    Śmietanę dodać do sosu i pogotować sos jeszcze kilka minut od zagotowania. Po ściągnięciu sosu z palnika dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kotleciki serwować polane sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować