Pierożki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierożki z mięsem

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    3/4 szklanki dosyć ciepłej wody
    1 jajo
    1 łyżka roztopionego masła
    szczypta soli
    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka)
    cebula
    masło
    olej
    jajko
    sól, pieprz
    bulion
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok pół godz. Po pół godz ciasto staje się miękkie i elastyczne.
    Farsz:
    Mięso mielone zmielić dwa razy wraz z cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju i łyżeczce masła. Doprawić przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek). Po lekkim przesmażeniu mięsa można ponowie zmielić w maszynce. Do mięsa dodać jajko. Wymieszać. Można dodać natkę pietruszki i bulion do odpowiedniej konsystencji farszu.


    Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka ze szklanki. Farsz nakładać na środku i zlepić. Zawinąć do góry.

    Gotować w lekko posolonym, wrzątku. 3 minuty od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować