Pierożki z pieczarami

0 (0 ocen)

Pyszne pieczone pierożki z farszem z pieczarek. Idealne jako przystawka, przekąska do piwa bądź wina bądź jako danie obiadowe. Mąż uwielbia je podjadac podczas spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    30 g mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g margaryny
    szczypta soli

    Farsz:
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1/2 szkl mocnego rosołu
    1 żółtko
    6 łyżek śmietany
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, pieprz, cukier, papryka mielona słodka, curry, imbir mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki z pieczarami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiac razem, dodac margarynę, żółtko oraz sól ( ewentualnie dodac odrobinę wody)
  • 2. Zagnieśc zwarte ciasto. Owinąc ścierką i wstawic do lodówki na 2 godziny
  • 3. Pieczarki oczyścic, drobno pokroic, dodac rosół i dusic pod przykrciem do momentu odparowania płynu
  • 4. Cebulę pokroic w drobniutką kostkę i podsmażyc na maśle na złotawy kolor. Dodac śmietanę wymieszaną z mąką.
  • 5. Połączyc peiczarki z cebulą dodac natkę i przyprawy . Wymieszac i przesmażyc
  • 6. Ciasto cienko rozwałlkowac, wykrawac krążki.
    Na 1/2 krążków nałożyc farsz. Brzegi krążków z farszem delikatnie posmarowac wodą.
    Nałożyc puste krążki i zlepic
  • 7. Pierożki posmarowac rozbełtanym z 1 łyżką wody żółtkiem
  • 8. Piec 220 stopniach na środkowym poziomie przez ok 20 min

Porady

Pierożki nadają się też idealnie do barszczu czerwonego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować