Pieczarkowe mini PIEROŻKI Wigilijne - wersja EKSPRESOWA

5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Każdy lubi uszka z barszczem podczas wieczerzy wigilijnej, ale nie każdy ma na tyle cierpliwości, precyzji by je lepić. Dlatego rozwiązaniem są tzw. PIEROŻNICE dzięki czemu możemy za jednym razem zrobić 37 mini pierożków ;) Robi się je naprawdę bardzo prosto.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka mąki
    ok.0,5 szklanki ciepłej wody
    olej 1 łyżka
    sól

    farsz:

    0.5 kg pieczarek
    1 mała cebula
    odrobina oleju
    sól, pieprz
    1 płaska łyżka bułki tartej

    forma pierożnica
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Pieczarkowe mini pierożki wigilijne - wersja ekspresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulkę, kolejno dorzucamy pokrojone pieczarki i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem - odparowujemy nadmiar wody. Kiedy pieczarki przestygną przekładamy do blendera i dodajemy bułkę tartą. Możemy również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Sprawdzamy smak i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować nie za grubo i nie za cienko - starając się zbytnio nie podsypywać mąką. Gdy ciasto mamy już dobrze rozwałkowane to pierożnicę obsypujemy mąką i tę stronę ciasta co kładziemy i ma styczność z pierożnicą. Na każde wgłębienie kładziemy farsz nie za mało i nie za dużo - by ciasto z nadmiaru nie pękło od spodu. Pozostałą część ciasta tak samo rozwałkowujemy jak pierwszą i przykrywamy nią pierożnicę z farszem. Wałkiem dociskając wałkujemy po pierożnicy. Usuwamy nadmiar ciasta z boku formy i odwracamy pierożnicę ujeżdżając o stolnicę by wypadły z niej gotowe mini pierożki. Gotowe mini pierożki - uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym. Przepis na barszcz czerwony.

Porady

Przed nałożeniem ciasta na pierożnicę warto posypać tę stronę ciasta co będzie leżała na pierożnicy większą ilością mąki - ułatwi to wypadnięcie później pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Grzyby Pieczarki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować