Pieczarkowe mini PIEROŻKI Wigilijne - wersja EKSPRESOWA

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Każdy lubi uszka z barszczem podczas wieczerzy wigilijnej, ale nie każdy ma na tyle cierpliwości, precyzji by je lepić. Dlatego rozwiązaniem są tzw. PIEROŻNICE dzięki czemu możemy za jednym razem zrobić 37 mini pierożków ;) Robi się je naprawdę bardzo prosto.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki
ok.0,5 szklanki ciepłej wody
olej 1 łyżka
sól

farsz:

0.5 kg pieczarek
1 mała cebula
odrobina oleju
sól, pieprz
1 płaska łyżka bułki tartej

forma pierożnica

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarkowe mini PIEROŻKI Wigilijne - wersja EKSPRESOWA

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulkę, kolejno dorzucamy pokrojone pieczarki i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem - odparowujemy nadmiar wody. Kiedy pieczarki przestygną przekładamy do blendera i dodajemy bułkę tartą. Możemy również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Sprawdzamy smak i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować nie za grubo i nie za cienko - starając się zbytnio nie podsypywać mąką. Gdy ciasto mamy już dobrze rozwałkowane to pierożnicę obsypujemy mąką i tę stronę ciasta co kładziemy i ma styczność z pierożnicą. Na każde wgłębienie kładziemy farsz nie za mało i nie za dużo - by ciasto z nadmiaru nie pękło od spodu. Pozostałą część ciasta tak samo rozwałkowujemy jak pierwszą i przykrywamy nią pierożnicę z farszem. Wałkiem dociskając wałkujemy po pierożnicy. Usuwamy nadmiar ciasta z boku formy i odwracamy pierożnicę ujeżdżając o stolnicę by wypadły z niej gotowe mini pierożki. Gotowe mini pierożki - uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym. Przepis na barszcz czerwony.

Porady

Przed nałożeniem ciasta na pierożnicę warto posypać tę stronę ciasta co będzie leżała na pierożnicy większą ilością mąki - ułatwi to wypadnięcie później pierożków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaWigiliagrzybyświętabarszczpierożkiuszkabarszcz_czerwonyświęta_bożego_Narodzeniamini_pierozkiekspresowe_uszkauszka_wigilijneuszka_z_grzybamiuszka_z_pieczarkamipierozki_z_pieczarkamipierozki_z_grzybamiuszka_do_barszczuszybkie_uszkaszybkie_uszka_z_grzybami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki zasmażane z cebulką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Buraczki zasmażane z cebulką

Smaczny dodatek do drugiego dania.

Marchewka z groszkiem na gęsto

Dodane przez: Gosia123

Marchewka z groszkiem na gęsto.

Prosto, szybko i smacznie. Uwielbiam...

szparagi

Dodane przez: Babcia Tereska

ZIELONE SZPARAGI DO OBIADU

Zielone szparagi do obiadu - danie...

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

Dodane przez: Futka

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych...

kalarepka na gęsto

Dodane przez: anka1988

Kalarepka na gęsto

kalarepka w wersji gotowanej, wyśmienity...

Buraczki na ciepło

Dodane przez: EwaSidor

Buraczki na ciepło z zasmażką

Bardzo dobra przystawka do obiadku...