Pieczone pierożki

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lubię bardzo pierogi więc urozmaicam je różnymi farszami . Można je podawać zarówno na ciepło z barszczem czerwonym jak i na zimno jako przekąskę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Z tych składników wychodzi około 40 pierożków
    Składniki na ciasto
    2,5-3 szklanki mąki
    2 jaja
    Sól
    Woda
    Olej
    Składniki farszu
    Pierś z kurczaka
    5 dużych pieczarek
    1 papryka czerwona
    Puszka kukurydzy
    Około 10-15 dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
    Kostka drobiowa
    Sól
    Pieprz
    Vegeta
    Przyprawa do kurczaka
    Bazylia
    Czosnek granulowany
    Około 3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pierogi Przystawki Dodatki

Pieczone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Ciasto :
    Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy koła o średnicy około6-8 cm.
    Farsz:
    Mięso gotujemy w osolonej wodzie z kostką drobiową około20-25 minut. W między czasie przygotowujemy resztę składników farszu. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazdek nasiennych i kroimy w cieniutką kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Po około 4 minutach dodajemy ugotowane i rozdrobnione na malutkie kawałki mięso, paprykę, kukurydzę oraz 4 łyżki wody w której gotowało się mięso. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka vegetą, czosnkiem i bazylią. Mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na ciasto , sklejamy tak by powstał półksiężyc. Brzegi dociskamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy pierożki około 15-20 minut lub do momentu, aż osiągną złoty kolor. Pierożki można podawać same lub z barszczem czerwonym.

Porady

Można podawać z barszczem czerwonym, można również przed upieczeniem panierować je w jajku i sezamie , przed pieczeniem należy również ponakłuwać pierożki z jednej strony widelcem aby stworzyć ujście pary

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować