Pierożki z bobem, boczkiem i cebulką

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    gorąca woda-około 300 ml
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    mąka do podsypania

    Nadzienie:
    80 dag świeżego bobu
    2 cebule
    40 dag boczku wędzonego
    2 łyżki oleju
    sól morska do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z bobem, boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f30yt8 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
  • image-19knrj3 2. Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
    Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
    Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
  • image-21t53cp 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi.
    Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.

Porady

Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk, średnich pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować