Ziemniaki puree z boczkiem i cebulką

4.42 (212 ocen)

To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatne, wręcz rozpływa się w ustach ziemniaki, połączone z chrupiącym boczkiem i cebulką. Jest pysznie i prosto.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    masło
    2 średnie cebule
    1 szklanka mleka
    10 dag boczku wędzonego w kawałku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.42 (212 ocen)

Ziemniaki puree z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Wędzony boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na maśle. Cebule również kroimy w kosteczkę i zarumieniamy. Do ugotowanych uprzednio ziemniaków dodajemy łyżkę masła i tłuczemy tłuczkiem, stopniowo, z umiarem, wlewając podgotowane mleko (jeśli uznamy, że konsystencja ziemniaków jest dobra, nie musimy wlewać całego mleka). Tłuczemy tłuczkiem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy boczek i cebulkę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczarki faszerowane ziemniakami puree z cebulką i boczkiem

To może cię zainteresować