To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatne, wręcz rozpływa się w ustach ziemniaki, połączone z chrupiącym boczkiem i cebulką. Jest pysznie i prosto.
Składniki:
1 kg ziemniaków
masło
2 średnie cebule
1 szklanka mleka
10 dag boczku wędzonego w kawałku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Ziemniaki puree z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Wędzony boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na maśle. Cebule również kroimy w kosteczkę i zarumieniamy. Do ugotowanych uprzednio ziemniaków dodajemy łyżkę masła i tłuczemy tłuczkiem, stopniowo, z umiarem, wlewając podgotowane mleko (jeśli uznamy, że konsystencja ziemniaków jest dobra, nie musimy wlewać całego mleka). Tłuczemy tłuczkiem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy boczek i cebulkę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.
Komentarze