Drożdżowe pierożki z bobem

0 (0 ocen)

Uwielbiam ciasto drożdżowe oraz bób. Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch „rzeczy”? Tak tez powstały te pierożki.Smakują zarówno na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    • 0,5 kg mąki,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka cukru,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 1 szklanka mleka,
    • 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
    • 5 dag drożdży
    Dodatkowo:
    • 1 cebula,
    • Około 30 dag bobu,
    • Około 20 dag wędzonego boczku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Kminek do posypania,
    • Jajko do smarowania,
    • olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe pierożki z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie nadzienia 1. Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę, pozostałe letnie mleko.
    Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


    Gotowe wałkujemy dość cienko (do 0,5 cm). Z ciasta wycinamy koła. Na każdym układamy nadzienie. Sklejamy pierożki.
    Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy delikatnie kminkiem. Pierożki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
  • sklejanie i wykończenie 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i usuwany z niego skórkę.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek i razem smażymy około 5 minut, by boczek się przysmażył.

    Do gotowego boczku dokładamy wcześniej przygotowany bób. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować