Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle nie z mięsem i nie ruskie bo te już przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki tortowej
    Około 350-400 ml gorącej wody
    1 jajko


    Farsz:
    1,5 szklanki zielonej soczewicy
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    3 suszone pomidory z zalewy olejowej
    4 łyżki oleju z chili
    1 łyżeczka majeranku
    Szczypta curry
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi

Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką rozgnieść na papkę,kilka ziarenek można zostawić w całości. Należy pamiętać aby soczewicy nie solić w trakcie gotowania bo będzie twarda i gotowanie przedłuży się o drugie tyle.
  • 2. Warzywa obierać marchewkę i pietruszkę umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obraną cebulkę posiekać w kostkę.


    Na patelni rozgrzać olej z chili, wrzucić cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić 2-3 minuty, po tym czasie dodać starte warzywa, dusić pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawić solą i pieprzem do smaku, wystudzići wymieszać z soczewicą, dodać do farszu drobniutko posiekane suszone pomidory, doprawić majerankiem i szczyptą curry, wymieszać.
  • 3. Ciasto:
    Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie, jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić pierożki, gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

    Przed podaniem polać okrasą z oleju i zeszklonej cebuli, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Soczewica Suszone pomidory Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z zieloną soczewicą

To może cię zainteresować