Pierogi na ostro

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne domowe pierogi z ostrym farszem

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąki + mąka do podsypywania: 250 gramów
    - łyżeczki soli: 0.5 łyżeczki
    - gorącej wody (około 1 szklanka gorącej wody): 1 szklanka
    FARSZ::
    - kiełbasy podlaskiej: 150 gramów
    - wędzonego boczku: 150 gramów
    - duża cebula: 1 sztuka
    - czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem: 5 sztuk
    - kiełków z rzodkiewki: 2 łyżki
    - ugotowanych ziemniaków: 250 gramów
    - sól do smaku: 1 łyżeczka
    - pieprzu kolorowego grubo mielonego: 0.2 łyżeczki
    DODATKOWO ::
    - osolona woda do gotowania pierogów: 6 litrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do okraszenia pierogów.
  • 2. Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
  • 3. Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
  • 4. Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować