PIEROGI z białym serem na ostro

  • wyświetlono: 2381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje ulubione pierogi! Mój smak dzieciństwa. Dobry twaróg, mocno przyprawiony solą i pieprzem zamknięty w delikatnym cieście. Ideał!

SłodkiZapachMalin
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

przepis na ok. 20 pierogów

CIASTO:
250g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
2 łyżki oleju
ok 100ml gorącej wody

FARSZ:
500g dobrego twarogu
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

Sposób przygotowania przepisu:

PIEROGI z białym serem na ostro

  • 1. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. FARSZ: Twaróg przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 3. LEPIENIE PIEROGÓW: Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

MROŻENIE PIEROGÓW – jeśli chcemy zamrozić pierogi, to nie gotujemy ich jak na obiad. Pierogi do zamrożenia sparzamy! czyli wrzucamy je do gotującej się wody i gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmujemy je. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na czystej ścierce. Układamy je tak, aby swobodnie wyschły i wystygły. Gdy pierogi z jednej strony są suche, odwracamy je na drugą stronę. Pierogi zamrażamy rozłożone na płasko (u mnie szuflada do szybkiego zamrażania) i po pełnym zamrożeniu przekładamy je do woreczków – dzięki temu gdy potrzebujemy kilku pierogów na obiad łatwo je wyjmiemy, nie uszkadzając innych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogitwarógpierogi z białym serempierogi z białym serem na ostro

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z truskawkami i serem białym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pierogi z truskawkami i serem białym

To ulubione danie moich domowników....

Pierogi z kapustą i białym serem

Dodane przez: bietka

Pierogi z kapustą i białym serem

Pierogi można robić na wiele sposobów...

pierogi z serem

Dodane przez: jankowska

Pierogi z serem na slodko

Gorace pierogi oblane slodka smietana...

Pierogi z kaszą jaglaną,serem i cebulą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Najlepsze pierogi jakie do tej...

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie...

image-0q8jo6a

Dodane przez: xamelka1

Pierogi z białą kapustą i serem twarogowym

Takie pierogi robiła kiedyś moja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE