Pierogi z serem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wspujemy mąkę, sól, pokrojone masło i zaczynamy wyrabiać, dolewamy wodę (w zasadzie ile zabierze mąka) i wyrabiamy ciasto, następnie kulę ciasta zawilamy w foliowy woreczek spożywczy i odstawiamy przynajmniej na 30 min.
W tym czasie drobno kroimy cebulę i smażymy na złoto, na maśle - na konieć przesmażamy jeszcze z przyprawami, by stały się bardziej wyraziste pod wpywem temperatury i tłuszczu.
Ser blendujemy, dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy nadzienie
2.Z ciasta robimy wałeczki, z których należy wykroić kółeczka. Każde kółeczko wałkujemy na cienki placek. Każdy placek wypełniamy nadzieniem, zalepiamy szczypiąc brzegi ciasta(farsz nie może wystawać, bo rozlepię się podczas gotowania) i robimy tym sposobem wzorek .
3.Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju - wrzucamy partiami pierogi na gotującą się wodę, delikatnie mieszamy by nie przylepiły się do dna, gotujemy przez około minutę po wypłynięciu na wierzch wszystkich pierogów.
Komentarze